Klimafinansiering
De udviklede lande har forpligtet sig til mobilisere 100 milliarder dollar om året til ulandenes klimatilpasning og grønne omstilling. Det løfte skal vi holde. Danmark går forrest og bidrager med mindst en procent af det samlede beløb.En af de helt centrale emner i den globale klimadebat er finansiering. Det vil sige de penge, som de udviklede lande mobiliserer til udviklingslandenes klimatilpasning og grønne omstilling. På COP15 i København i 2009 forpligtede de udviklede lande sig til at mobilisere 100 milliarder dollar i klimafinansiering til udviklingslandene hvert år fra 2020 til 2025. Men meget tyder på, at man ikke kommer til at holde det løfte. Tal fra OECD viser, at man i 2018 og 2019 kun nåede op på omkring 80 milliarder dollar. Vi har endnu ikke det præcise tal fra 2020, men pga. COVID19 ventes det ikke at være højere end de forgående år.
Danmark arbejder for, at vi i fællesskab med andre udviklede lande når op på det beløb, som vi har lovet. Derfor har vi besluttet at øge den klimabistand, som vi giver til udviklingslandene. Fra 2023 bliver det mindst 500 mio. dollar om året. Samtidig vil vi gøre mere for at mobilisere finansiering fra andre kilder – fx private investorer - til klimainvesteringer i udviklingslandene. Med de to ting til sammen forventer vi at bidrage med mere end en milliard dollar om året. Det er over en procent af det kollektive mål om de 100 mia. dollar, og mere end hvad et land på Danmarks størrelse forventes at bidrage med.
Vi håber, at andre lande vil følge Danmarks gode eksempel, så vi kan holde vores løfte til udviklingslandene. Det er vigtigt for den grønne omstilling på jorden, men også for at skabe et godt forhandlingsklima, hvor der er tillid mellem landene. Det kræver nemlig tillid, når hele verden skal arbejde sammen om at håndtere den globale klimakrise.